Arcüreggyulladás szájszaga

Arcüreggyulladás

Kapcsolat Fog eredetű arcüreggyulladás — 3 fontos paraziták hátterében Az arcüreggyulladás évente több ezreket arcüreggyulladás szájszaga, ám sokan nem tudják, hogy a arcüreggyulladás szájszaga kialakulásának hátterében nem csak felsőlégúti betegségek állnak.

A kellemetlen szájszag, rossz lehelet okai és kezelése

Létezik fog eredetű arcüreggyulladás, azaz odontogén megbetegedésről is beszélhetünk. A fogak gyökerei sok esetben egészen az arcüregig elérnek.

arcüreggyulladás szájszaga

A gyökereken keresztül pedig az erekhez, vénákhoz és idegekhez is be vannak kötve a fogak. A szoros kapcsolat miatt pedig a fájdalom gyorsan terjedhet mindkét irányba. Előfordulhat, hogy az arcüreg heveny gyulladása terjed át a fogakra.

arcüreggyulladás szájszaga

Viszont gyakoribb, hogy a beteg, sérült fogak okozzák a fájdalmat és idült orrmelléküregi gyulladáshoz vezetnek. Mivel a betegség nem túl ismert, ezért cikkünkben megválaszoltuk a 3 legfontosabb kérdést, amit a fog eredetű arcüreggyulladásról tudnia kell.

arcüreggyulladás szájszaga

Hogyan alakul ki a fog eredetű arcüreggyulladást? A fog eredetű arcüreggyulladás hátterében legtöbbször az őrlőfogak vagy a kisőrlők megbetegedése áll.

Kellemetlen szájszag?

A fogak megbetegedése lehet vírusos vagy bakteriális is. Valószínű, hogy a fog külső, zománc rétege megsérült, így a kórokozók bejutottak a fog belsejébe, ahol gyulladást okoztak.

arcüreggyulladás szájszaga

A foggyulladás egy nagyon összetett és kellemetlen probléma. A betegség kialakulhat még foghúzás után is. Ilyenkor megnyílik az orrmelléküreg, amit gyakran kísérnek gyulladásos tünetek.

  • ▷ Fog eredetű arcüreggyulladás – 3 fontos kérdés
  • Dávid Enikő Az 5 legalapvetőbb hiba a hasizomedzésedben A rossz szájszag valószínűleg minden ember rémálma, de általában könnyen elkerülhető, ha ismerünk pár alapvető módszert, pl.
  • 5 betegség, amitől büdös lesz a szája - Dívány

Ráadásul, ha a húzás alkalmával foggyökér maradvány kerül az arcüregbe, akkor a szervezet biztosan gyulladással reagál. Milyen tünetei vannak a fog eredetű arcüreggyulladásnak?

Ezek az arcüreggyulladás tünetei - EgészségKalauz

A fog eredetű arcüreggyulladás hasonló tünetekkel jár, mint más eredetű arcüreggyulladások. Ezért csak szakorvosi vizsgálat során lehet biztosan megállapítani, hogy mi áll a betegség hátterében. Érdemes mind a háziorvosát, mind pedig a fogorvosát felkeresnie, hogy meggyőződjön a helyes diagnózisról.

Viszont van néhány tünet, ami alapján erősen gyanakodhat fog eredetű arcüreggyulladásra. Ha foggyulladás miatt alakult ki az arcüreggyulladást, akkor az erős váladékozás és a kellemetlen szájszag egyértelmű tünet.

Ilyenkor a száj higiéniájának a felborulása még a helyes fogmosási technikával sem állítható vissza és a kellemetlen lehelet sem szüntethető meg.

Szájnyálkahártya kiszáradása

Súlyosabb esetekben pedig jelentkezhet még arcüreggyulladás szájszaga, ami átterjedhet egészen a nyakra és a fej többi részére is. Emellett az egész állkapocscsontra kiterjedő fájdalom, fejfájás és gennyes orr és torokváladék is előfordulhat.

Arcüreggyulladás kezelése és gyógyítása Arcüreggyulladás tünetei Arcüreggyulladás tünetei között az orcák megduzzadása és a nyomó- lüktető fájdalom jelentkezik, ami kisugárzik a koponya elülső és felső részére, illetve csontjaira. Ez hajoláskor, mozgások alkalmával még erősebb, mivel a koponyában ekkor megnő a nyomás. Nehéz orrlégzés jelentkezik, a szaglás pedig tompul.

Az arcüreggyulladás könnyen összetéveszthető más betegségekkel, ezért a diagnózis felállítását bízza minden esetben a szakorvosra! Enyhébb esetekben azonban előfordulhat, hogy a páciens szinte tünetmentes. Evéskor észlel némi fájdalmat, illetve alkalmanként erősebb orrváladékozást. A tünetekből nem egyértelmű a probléma, de érdemes már ilyenkor is gyanakodni, hogy komolyabb betegség áll a háttérben! Hogyan lehet kezelni?

A fog eredetű arcüreggyulladás kezelése hosszú és komplex folyamat. Ha megtörtént a diagnózis felállítása, a fogorvos megállapítja, hogy melyik fog okozza a gyulladást.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Ha fogszuvasodásról van szóakkor a szakorvos enyhíti a viszketést a pinwormtól az érintett fogat és a gyulladás enyhülése után betömi a lyukat. Ha viszont a gyulladás már visszafordíthatatlan károkat okozott, akkor antibiotikum kúrára és gyökérkezelésre is szükség lesz. Súlyos esetben pedig a fog kihúzására is sor kerülhet. Ezen felül szükség van még az arcüreg átöblítésére is, hogy a felgyülemlett gennyes váladékot eltávolítsák.

Az átöblítést az orrjáraton keresztül végzik.

A szájszag lehetséges okai

Az eljárásra többször is szükség lehet, attól függően, hogy milyen mértékű a gyulladás. Ezután pedig sor kerül az antibiotikumos befecskendezésre. Ha Önnél még nincs jelen a probléma és nem is szeretne a későbbiekben hosszú és fájdalmas kezeléssorozaton részt venni, akkor csak pár tanácsot kell megfogadnia, hogy megelőzze a betegség kialakulást! Az első és egyben legfontosabb a szájhigiéniai fenntartása.

A fogak és a szájüreg rendszeres és alapos tisztítása a helyes fogmosási technikával megakadályozza a lepedék lerakódását, arcüreggyulladás szájszaga súlyos esetben ínygyulladáshoz és foggyulladáshoz is vezethet.

arcüreggyulladás szájszaga

Második tanács pedig, hogy vegyen részt legalább évente fogászati szűrésen! A rendszeres fogorvosi vizsgálattal idejében beazonosítható a probléma és elkezdhető a kezelés, így nem kell tartania a fogai elvesztésétől, súlyos komplikációktól vagy a fájdalmas kezelésektől. Szájüregi fájdalmai vannak? Tudjon meg parazitákból származó ekcéma a fogfájásról ebből a cikkünkből  vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.

Fontos információk