Paraziták szitakötőben. Tartalomjegyzék

paraziták szitakötőben

Repülési időszak hazai tapasztalatok alapján : május közepe — november eleje olykor tovább is Téveszthetőség, jellemzés, változatosság Sympetrum-fajok azonosítása általában nagyobb odafigyelést paraziták szitakötőben.

 • Állattan | Digitális Tankönyvtár
 • Szervek szarvasmarha galandféreg
 • A szitakötők földjén - Ben Boda Photography
 • Ascaris típusú fejlesztés
 • Távolítsa el a parazitákat a fejéből
 • Hogyan lehet megszabadulni a száj benzinszagától
 • Parazitaellenes gyógynövények listája
 • Milyen rossz lehellettől aludni

Olykor előfordul, hogy kisebb termetű Orthetrum-fajok, elsősorban az. A fajok azonosítását képes határozókulcs is segíti.

HONEYBEAST - PARAZITA

Érdemes azért megjegyezni, hogy a combtövek a fekete lábú fajoknál is gyakran világosak, illetve előfordul, hogy az első lábak combjain belül világos rész, sáv van. Célszerű tehát a középső, illetve hátsó lábakat nézni, főleg a lábszár részeket.

Szitakötő paraziták

A meridionale a csíkos lábúak közé tartozik, tehát a lábak hosszirányban sötét-világos csíkosak. Ez rendszerint jól látszik a képeken, de előfordulhat, hogy egy szemből készült felvételen a lábak sötétnek tűnnek mivel inkább a hátsó felükön van a világos sávozás ; illetve minél öregebb egy állat, annál sötétebb lehet a láb világos sávozása.

hogyan lehet tudni, hogy milyen szagú a száj

A Sympetrum meridionale, a S. Ezt igazolja az interneten található nagy paraziták szitakötőben félrehatározás is. Meridionale toroldala — közeli rokonaihoz képest — kevésbé mintázott.

 • A poszméhek természetes ellenségei – Magyar Rovartani Társaság
 • Hatékonyan tisztítja a paraziták testét
 • Szitakötő paraziták - liaszerkesztesek.hu
 • Miről beszélnek a paraziták
 • Testüreg körömféregben válaszoljon választ
 • Hogyan fertőződik meg az ember ascaris- szal
 • Hogyan kell a parazitákat hajtani
 • Pinworms diagnózis

Ez hímekre és nőstényekre egyaránt igaz. Legfontosabb bélyege: a tor oldalának alsó középső részén légzőnyílásnál egy jól elkülönülő kis feketés gyűrű, illetve fölötte egy sötét pontszerű folt látszik.

Sympetrum meridionale (Selys, 1841) – Sárgatorú szitakötő

Ezen a részen egyébként csak vékony feketés varratok vannak. Más fajoknál, így a S. A tor oldalán elől és hátul húzódó haránt irányú feketés rajzolat varrat meridionale esetében vékonyabb, mint az említett két hasonló fajnál. Segítség lehet még, hogy a meridionale lábain, főleg a hátsó combokon nagyobb kiterjedésű a világos szín, ezért lába a többi fajhoz képest világosabbnak tűnik.

férgek paraziták, hogyan fertőződnek meg

Ez azonban csak megfelelő szögben készült fotókon szemléletes; olykor fényképeken a S. Ugyancsak segítheti a felismerést, hogy hímeknél általában hiányzik vagy csak nyomokban, foltszerűen látható fekete sávozás, illetve minta felül a potroh végén S8—S9. Más fajok hímjeinél ez mindig jól látható bár a vulgatum-nál néha csak kis háromszögekből áll.

Nőstényeknél ezek a sávok — a többi fajhoz hasonlóan — megvannak.

Paraziták a szitakötők szárnyain

Nőstények felismerésében a hüvelybillentyű alakja és állása is segíthet. A három említett fajt figyelembe véve, a meridionale hüvelybillentyűje legkevésbé áll el a potrohtól.

Még egy bélyeggel szükséges, mégpedig kiemelten foglalkozni, mivel ez számos esetben megtévesztő. Egyes nyugati irodalmak — valószínűleg DNy-Európai populációk alapján — nem jelzik meridionale-nél a szemek két oldalán megjelenő, lehúzódó keskeny feketés sávot.

mik a gömbférgek és hogyan lehet visszavonulni

Ez a bélyeg egyébként a S. Hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ritka meridionale esetében sem a szem melletti fekete rész, bár úgy tűnik, ennek lefutása rövidebb.

Szitakötők

Önmagában ez a jellemző tehát nem minden esetben különíti el a két fajt! Ez a parazita Arrenurus papillator kifejezetten jellemző erre a fajra, míg más fajokon — a tapasztalatok szerint — jóval ritkábban telepszik meg.

széles hatású parazita készítmény

Más Sympetrum-fajokhoz hasonlóan a friss és immatur hím és nőstény egyedek színezete hasonló. A részletezéstől eltekintve ez nagyjából élénksárgás-barnás lásd orális paraziták kezelése fotókon!

kenőcsök a rossz leheletre

A nembe tartozó fajok ilyenkor hasonlítanak egymáshoz a legjobban, azonban meridionale-nél a tor oldalának fentebb leírt jellemzői ilyenkor látszanak a legjobban, tehát a faji azonosítás a paraziták szitakötőben szögben készült képek alapján viszonylag könnyen elvégezhető.

Friss és immatur állapotban a hím és a nőstény egyedek elkülönítésében a látható ivarszerveken túl — melyek nem minden fotón és minden szögből látszanak — a potrohfüggelékek alakja és elhelyezkedése segít. Ez mindegyik Sympetrum-fajnál közel azonos.

Szitakötő és parazitái

Őszi hűvös reggeleken a hímek potrohának színe eleinte fakó vörösesbarna, majd a hőmérséklet emelkedésével gyorsan vörösesre változik. Öreg hímek toroldala egészen sötétbarnára színeződhet.

galandféreg össze nem szerelve

Ilyenkor a mintázat már nehezen vehető ki. Színezetük ekkor hasonló az öreg S. E két faj hímjei abban is hasonlítanak, hogy felülről nézve a potrohuk jól láthatóan beszűkül, ill.

Fontos információk